Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (2024)

KIES24

Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (1)

Koninklijk bemiddelaar Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, organiseert deze namiddag opnieuw bilaterale gesprekken. Foto: Belga

Koninklijk bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) houdt deze namiddagnieuwe bilaterale gesprekken met de partijen die onderhandelen over de vorming van een federale regering. Gisteren schoven de federale onderhandelaars van N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés nog eens samen aan tafel, maar ze zijn het niet eens geraakt over wie België voordraagt als Europees commissaris. Volg alle updates over de regeringsvorming in onze liveblog.

Giel Bosmans, Denny Baert, Stefan Grommen, Rik Arnoudt

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wie zal ons land voordragen als Eurocommissaris? En waarom duurt het zo lang?

Na een namiddag wachten en speculeren gisteren, is er nog geen naam uit de bus gekomen voor de Eurocommissaris die ons land moet voordragen. Wel lijkt daarvoor nu iedereen naar de Franstalige liberalen van MR te kijken.

Wanneer leggen zij hun kaarten op tafel? En wie is dan de meest strategische keuze? Lees er hier meer over.

Europese Unie Didier Reynders of toch Hadja Lahbib: wie draagt ons land voor als Eurocommissaris? En waarom duurt het zo lang? Hendrik Vos: "Het gevoel dat Reynders opnieuw een belangrijke portefeuille zou krijgen, wordt toch niet algemeen gedeeld." Foto: UE / Hans Lucas

Bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) organiseert nieuwe bilaterale gesprekken

Koninklijk bemiddelaar Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, houdt deze namiddag opnieuw bilaterale gesprekken met de partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe federale regering.Het is nog onduidelijk of die gesprekken over de benoeming van de volgende Belgische Eurocommissaris gaan, dan wel over de voortzetting van de federale onderhandelingen.

Prévot werd vorige week door de koning het veld ingestuurd om de plooien weer glad te strijken in de federale onderhandelingen tussen N-VA, Vooruit, CD&V, MR en zijn eigen partij.

Dat gebeurde steeds in bilaterale gesprekken, maar gisterenzaten de 5 partijen een 1e keer opnieuw samen rond de tafel. Toen discussieerden ze over de nieuwe Eurocommissaris, maar daarover kwam voorlopig geen witte rook uit de schouw.

MR-voorzitter Bouchez lost naam nieuwe Eurocommissaris nog niet

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lost nog niet wie ons land zal voordragen als Eurocommissaris. In een interview bij de Franstalige collega's van RTBF zei hij dat het nog te vroeg is om die naam bekend te maken.

Wie de nieuwe Europese commissaris wordt, blijft dus voorlopig nog even geheim. De meest voor de hand liggende kandidaten zijn huidig Eurocommissaris voor Justitie, Didier Reynders (MR), of minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR).

Verder gaf Bouchez nog aan hoe de onderhandelingen ervoor staan. "We streven ernaar om snel te gaan met de Arizona-partijen, met Bart De Wever (N-VA) als eerste minister." Daarnaast zei hij dat de onderhandelingen de goede richting uitgaan, en herhaalde hij dat de mislukte formatiepoging van vorige week niet gedramatiseerd moet worden.

Bart Verhulst: “Nog geen naam, Arizona wel aan zet”

Een naam voor de Belgische Eurocommissaris die ons land moet voordragen, is er nog niet. Wel is vandaag overeengekomen dat de partijen die onderhandelen over een nieuwe regering die kandidaat moeten voordragen en dus niet de partijen van de ontslagnemende regering.

Tot die conclusie komt Wetstraatverslaggever Bart Verhulst. De meest voor de hand liggende naam is die van MR-politicus Didier Reynders. In Het journaal legt Bart Verhulst uit waarom Reynders een grote kans maakt en welke gevolgen dit kan hebben voor de formatiegesprekken.

Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (3)

Videospeler inladen...

"Kans is groot dat er vandaag geen beslissing meer valt over voordracht Eurocommissaris"

Vandaag valt er wellicht geen beslissing meer over wie ons land voordraagt als Europees commissaris. Dat zegt politiek verslaggever Benedikte Coussem*nt in De Wereld Vandaag op Radio 1. De onderhandelaars hebben ruim een uur samengezeten. "Bij het buitengaan was het beeld zonder klank."

De eersten die vertrokken waren de Vlaamse onderhandelaars. "Dat wijst erop dat de Franstaligen iemand zullen voordragen. We mogen er dus van uitgaan dat de volgende Eurocommissaris Franstalig zal zijn. Onder meer de naam van de huidige Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders (MR) wordt dan genoemd."

Ook in Brussel nieuwe vergadering: zes partijen zitten samen over de begroting

De MR, Les Engagés, de PS, Groen, Open VLD en Vooruit zitten opnieuw samen om zich te buigen over de budgettaire toestand van het Brussels Gewest. Dat is door verschillende bronnen bevestigd.

Maandagavond zaten de zes partijen een eerste maal rond tafel, ook al is er nog geen meerderheid aan Nederlandstalige kant. Groen, Open VLD en Vooruit beschikken over 8 van de 17 Nederlandstalige zetels. Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) kijkt naar CD&V voor een meerderheid, maar kopstuk Benjamin Dalle weigert vooralsnog de uittredende Nederlandstalige meerderheidspartijen te depanneren. De andere alternatieven, N-VA of Team Fouad Ahidar, liggen moeilijk bij één of meerdere potentiële coalitiepartners.

De Brusselse budgettaire toestand is erg slecht. "Het tekort op de gewestbegroting loopt in 2024 op tot 1,4 miljard op een kleine 7 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid zou het tekort oplopen tot 2,4 miljard, een miljard meer dus", verklaarde Franstalig formateur David Leisterh (MR) dinsdag.

Overleg afgelopen, niet duidelijk of het resultaat heeft opgeleverd

Het overleg tussen de federale onderhandelaars van de 5 Arizonapartijen is afgelopen. Ze zaten bijeen om te bespreken wie België voordraagt als Europees commissaris, maar voorlopig is het niet duidelijk of dat ook tot resultaat heeft geleid.

Bart Verhulst: "N-VA zou het logisch vinden als de nieuwe Eurocommissaris Franstalig is"

Tijdens het overleg, geeft VRT NWS-journalist Bart Verhulst wat meer duiding over de samenkomst van de partijen. "De ontslagnemende regering-De Croo, nog altijd de officiële gesprekspartner van ons land met de Europese Commissie, heeft laten weten dat de beslissing over de nieuwe Belgische Eurocommissaris voor de onderhandelende partijen is."

"Didier Reynders (MR) is kandidaat om zichzelf op te volgen als Eurocommissaris", zegt Verhulst. "Maar de vraag is of de andere partijen, en ook de MR zelf, dat Reynders wel gunnen. Die post van Eurocommissaris speelt namelijk mee bij de verdeling van de ministerposten. Met de aanstelling van Reynders zou de MR dus nu al iets binnenhalen en we horen dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat eigenlijk niet wil."

"Verder circuleert de naam vanFrank Vandenbroucke (Vooruit), maar Vooruit zegt zelf geen vragende partij te zijn", gaat Verhulst verder. "N-VA zegt dan weer dat het logisch zou zijn als deze Eurocommissaris Franstalig is. Want als deze onderhandelingen lukken, zal de premier al Nederlandstalig zijn, namelijk Bart De Wever."

"De stap naar echte onderhandelingen lijkt me nog ver", besluit Verhulst. "Maar alskoninklijk bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) er nu in slaagt deze 5 partijen samen een beslissing te laten nemen, is dat toch al een teken dat er nog wat vertrouwen aan tafel is. Dan kan Prévot met die boodschap misschien verslag uitbrengen bij de koning aanstaande maandag."

Bekijk: Bart Verhulst: "Zullen de andere partijen, maar ook de MR zelf, het Didier Reynders gunnen?"

Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (4)

Videospeler inladen...

Sammy Mahdi (CD&V): "Heel blij dat we terug rond de tafel zitten"

"Ik ben heel blij dat we met deze partijen terug rond de tafel zitten", zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi voor hij aan de vergadering begint. CD&V, MR, Les Engagés, Vooruit en N-VA zitten vandaag samen om een nieuwe Europees commissaris aan te duiden. "Die beslissing zal moeten vallen, want heel veel tijd is er niet meer", zegt Mahdi. "Of het voor vandaag zal zijn, weet ik niet."

"Ik kan alleen maar hopen dat we dit binnenkort opnieuw herhalen, om het over de vorming van een regeerakkoord te hebben", besluit hij.

Bekijk: Federale onderhandelaars komen samen om te beslissen over Europees commissaris: "Heel blij dat we terug rond de tafel zitten"

Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (5)

Videospeler inladen...

Arizona-partijen komen vanmiddag opnieuw samen

Nadat koninklijk bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) afzonderlijk met de voorzitters van CD&V, N-VA, Vooruit en MR in gesprek ging, brengt hij de partijen vandaag opnieuw samen.

Rond de middag schuiven de federale onderhandelaars van de partijen weer samen aan tafel. Onze redactie verneemt dat de partijen zullen vergaderen over wie België als Europees commissaris aanduidt.Ons land moet namelijk, zoals alle EU-landen, iemand voordragen voor de volgende Europese Commissie. Die persoon zal Didier Reynders (sinds 2019 commissaris voor Justitie) opvolgen.

Prévot heeft de opdracht gekregen omde zogenoemde Arizona-coalitie weer dichter bijeen te brengen. Hij moet daarover op 2 september verslag uitbrengen bij de koning.

Meest gelezen

  1. Buitenland Noodtoestand afgekondigd in Volos omdat Griekse stad wordt overspoeld door dode vissen 12:15
  2. Gemeenteraadsverkiezingen Els Ampe stopt als gemeenteraadslid in Brussel: "Tijd om mijn familie op één te zetten" 12:23
  3. Gemeenteraadsverkiezingen Hoeveel verdient de burgemeester van jouw gemeente? Ontdek het hier 07:52
  4. Azië Japan slaagt er zelfs met geldbeloning niet in alleenstaande vrouwen warm te maken voor leven op platteland vr 30 aug 16:28
  5. Midden-Oosten 7 Amerikaanse soldaten raken gewond bij aanval op IS in Irak, "meerdere IS-kopstukken gedood" 12:18
  6. Mobiliteit Vrachtwagens en bussen negeren (opnieuw) weekendverbod op viaduct van Vilvoorde: "25 overtredingen op amper 50 minuten" 11:17
  7. Oorlog Rusland-Oekraïne Europese Unie heeft, na inhaalbeweging, al 65 procent van beloofde munitie geleverd aan Oekraïne 13:18
  8. Europa Is Polen op weg om het sterkste leger van Europa uit te bouwen? 07:44
  9. Politiek Lien Van de Kelder is niet de eerste actrice in de gemeentepolitiek: hoe hebben haar voorgangers de overstap ervaren? 10:05
Liveblog formatie - Bemiddelaar Prévot houdt deze namiddag nieuwe bilaterale gesprekken, nog geen naam voor Eurocommissaris (2024)

References

Top Articles
The Commercial Appeal Memorials and Obituaries | We Remember
EIC Accelerator implementation update
417-990-0201
Using GPT for translation: How to get the best outcomes
Bashas Elearning
Jazmen Jafar Linkedin
Usborne Links
Gabrielle Abbate Obituary
Strange World Showtimes Near Cmx Downtown At The Gardens 16
Boat Jumping Female Otezla Commercial Actress
Identogo Brunswick Ga
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
Ou Class Nav
Weather Rotterdam - Detailed bulletin - Free 15-day Marine forecasts - METEO CONSULT MARINE
Ukc Message Board
Providence Medical Group-West Hills Primary Care
Xfinity Outage Map Fredericksburg Va
Dal Tadka Recipe - Punjabi Dhaba Style
Meowiarty Puzzle
Martins Point Patient Portal
Courtney Roberson Rob Dyrdek
Smayperu
Xfinity Outage Map Lacey Wa
Dreamcargiveaways
new haven free stuff - craigslist
Myhrconnect Kp
Gyeon Jahee
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Sitting Human Silhouette Demonologist
Seymour Johnson AFB | MilitaryINSTALLATIONS
John F Slater Funeral Home Brentwood
Junee Warehouse | Imamother
Pepsi Collaboration
Michael Jordan: A timeline of the NBA legend
Oxford House Peoria Il
Omaha Steaks Lava Cake Microwave Instructions
Anguilla Forum Tripadvisor
Weather In Allentown-Bethlehem-Easton Metropolitan Area 10 Days
Coroner Photos Timothy Treadwell
Owa Hilton Email
Blackwolf Run Pro Shop
Watch Chainsaw Man English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Enr 2100
10 Types of Funeral Services, Ceremonies, and Events » US Urns Online
Stephen Dilbeck, The First Hicks Baby: 5 Fast Facts You Need to Know
Blog Pch
Poster & 1600 Autocollants créatifs | Activité facile et ludique | Poppik Stickers
10 Bedroom Airbnb Kissimmee Fl
Sams La Habra Gas Price
Turning Obsidian into My Perfect Writing App – The Sweet Setup
Southern Blotting: Principle, Steps, Applications | Microbe Online
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6283

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.